Student-grundere debuterte i USA

I januar gikk The Annual Spark Pitching Competition av stabelen i New York. Fire studentoppstarter ved NTNU var valgt ut til å delta på konkurransen som også inneholdt inspirasjonsbesøk til flere innovasjonsmiljøer i den amerikanske storbyen.

Det var fire jublende studentbedrifter som i høst mottok beskjeden om at de var valgt ut som de mest fremgangsrike studentoppstartene hos Spark NTNU. Spark NTNU er en veiledningsorganisasjon som hjelper unge gründere ved NTNU med å ta idéen sin ett steg videre.

– Vi ville gjøre ekstra stas på de flinkeste, sier Trine Høstmark Solhaug, leder i Spark NTNU. – Dette er gründere som har turt å gjøre noe med idéen sin. Vi hjelper dem med nettverk, fasiliteter, lokaler og veileder studentene slik at de kommer seg videre, fortsetter Solhaug.

New York blir av mange sett på som PR- og markedsføringens hovedstad. De siste årene har flere og flere startups etablert seg i New York. – Her sitter vi i gangavstand til mange av verdens største selskaper, sier Teresa Hill, programsjef i Propeller Programmet til Tapad.

Tapad ble startet i 2010 av den norske gründeren Are Traasdahl. I fjor kjøpte Telenor selskapet for 3 milliarder kroner. Det trønderske stjerneskuddet fra Orkdal bestemte seg deretter for å invitere norske startups til å bruke hans lokaler og nettverk på Manhattan gjennom Propeller Programmet.

– Utrolig kult og inspirerende å se hva nordmenn kan få til her, sier Jon Zwaig, leder av Aurora Mornings. De lager en smart vekkerklokke som skal hjelpe deg til bedre søvn og samtidig vekke deg med en kopp kaffe og varme på badegulvet. – Når vi kommer hjem må vi skaffe oss kontorer. Kanskje vi bør vurdere noen av inkubatorene i Trondheim, det virker veldig bra, sier Zwaig.

Smart Cylinders lager et system for smart overvåking av propangass. De leverte en svært god pitch under pitchekonkurransen og gikk av med seieren. – Det var veldig overaskende og gøy, sier Ole Loftesnes – som aldri hadde pitchet før.

– De 5 dagene her har lært meg mer om business enn et halvt år i Trondheim, sier Martin Digernes, gründer av Transporter X. – Foredragene og menneskene vi har møtt har vært utrolig bra. Samtidig må vi ikke glemme hvor vi kommer fra. Det viktigste jeg har lært er at man bør ”naile” ting hjemme før man kan ”scale” det i utlandet. Det nytter ikke bare å møte opp her og tro at investorene kaster penger etter deg, sier han.

– Vi er utrolig fornøyd med oppholdet og tror gründerne våre har lært masse. Vi har jobbet sammen med TrønderEnergi og Kjeldsberg Eiendom i et halvt år for å få til turen. Det er viktig for studentene å se hvilken verden som ligger utenfor campus. Globale idéer har blitt  skapt i Trøndelag tidligere, og det skal vi fortsette med, avslutter Solhaug.