Månedens startup: Moviemask

MovieMask retter en stor takk til Spark* og TrønderEnergi-bidraget. “Støtten vi fikk en måned etter å ha startet opp var avgjørende for å få laget de første 10 prototypene. Disse prototypene la grunnlaget for de første forhåndssalgene og somverfiserte et initielt markedspotensiale”.

Hvem er du og hvem er MovieMask?

Jeg heter Eirik Wahlstrøm, og er daglig leder i MovieMask og Ludenso. Sammen med Harald Manheim startet vi opp MovieMask da vi gikk på Indøk-NTNU (kull 2017) hvor ideen var å gjenskape kinofølelsen i et portabelt format. Vi fikk ideen i forbindelse med en tur til Silicon Valley i 2016 sponset av Start NTNU som vinnere av gründerjakten. Senere samme år, 30 prototyper og et ukjent antall kaffekopper senere, hadde vi fått de 2000 første enhetene i produksjon, og kom inn i Eplehuset og Telenor. I 2017 hadde vi solgt over 10 000 enheter til over 70 land.

Hvorfor ønsket du å starte noe eget?

Jeg har alltid likt å skape ting og å få ting gjort. Jeg synes det er få ting som er mer tilfredsstillende enn å starte med intet mindre enn en idé, for deretter å jobbe hardt og å se at arbeidet fører frem. Dette har vært samme drivkraft for meg uavhengig om jeg har tatt initiativ i linjeforeninger til nye opplegg, eller lage en iglo i snøen. 

Å starte noe selv er fantastisk spennende (og utfordrende), fordi du aldri blir ferdig. Men det å starte med en idé, og å sakte men sikkert se ideen ta form er utrolig tilfredsstillende og givende. Ikke minst lærer man så enormt mye på veien, og treffer ekstremt mange dyktige mennesker som ønsker å hjelpe deg.

Ikke minst lærer man så enormt mye på veien,
og treffer ekstremt mange dyktige mennesker
som ønsker å hjelpe deg.

– Eirik Wahlstrøm, daglig leder i MovieMask og Ludenso

Kan du fortelle litt om hva dere har jobbet med frem til nå?

Til tross for den innledende suksessen i MovieMask, ble Harald og jeg veldig fascinert av mulighetene som lå innenfor Augmented Reality (AR), og pivoterte i 2018 over mot AR-industrien. Da fikk vi også med oss Ingrid Skrede fra entreprenørskolen (kull 2018). Etter å ha blitt invitert til diverse skoler for å vise frem hva vi jobbet med, fikk vi en lidenskap for hvordan denne teknologien kunne brukes i utdanningen.

En utfordring vi så var at nesten alt digitalt innhold ble konsumert, mens det var lite fokus på kreativitet og skaping. Vi endret derfor visjon til at vi skulle jobbe for å la alle barn bli digitale skapere, ved å la dem utforske, lære og skape med 3D og AR. Vi har nå utviklet et enkelt 3D-modelleringsverktøy for barn som lar de skape hva som helst, for deretter å oppleve sine egne kreasjoner i AR. Se film fra Midtstuen ungdomsskole som illustrerer dette her.

Etter å ha blitt invitert til diverse skoler
for å vise frem hva vi jobbet med,
fikk vi en lidenskap for hvordan
denne teknologien kunne brukes i utdanningen.

– Eirik Wahlstrøm, daglig leder i MovieMask og Ludenso

Hvilke utfordringer har du møtt på?

Mye forskjellig. Vi har hatt produsenter som har utsatt levering i opptil 3 måneder, kunder som har sagt opp kontrakter og et drøss med andre mindre og daglige utfordringer som man må løse der og da. Jeg tror en av de vanskeligste utfordringene for en gründer, spesielt førstegangsgründer, er å lære å si nei. Veldig mye, både markedsmuligheter, samarbeid, konferanser mm. høres relevant og interessant ut, men det er bare et fåtall av disse som virkelig skaper verdi. 

Jeg tror en av de vanskeligste utfordringene
for en gründer, spesielt førstegangsgründer,
er å lære å si nei.

– Eirik Wahlstrøm, daglig leder i MovieMask og Ludenso

Hva er det beste med å jobbe med egen start-up?

Friheten, variasjonen og menneskene. Du står fritt til å velge hvilke muligheter du vil forfølge, hvilket område du vil jobbe i og hvordan du kan legge opp dagen din for å jobbe mest mulig effektivt. Ikke minst får man en ekstremt variert hverdag, hvor man blir nødt til å sette seg inn i alt fra markedsføring, finans, produksjon, jus og mye mer. Men det aller beste er at du får bygget opp et team, forhåpentligvis etterhvert en organisasjon, med folk som du ønsker å jobbe med. Det er jo disse folkene man skal løse utfordringer med – og dele oppturer og nedturer med.

Hvilket tips vil du gi til andre som ønsker å starte med noe eget?

  1. Del ideen din med folk. Snakk med folk. Ideen er i beste fall 5% av verdien til startupen din. Det er gjennomføring som har alt å si. Snakk med folk, gjerne andre som kan være interesserte i å starte opp noe.
  2. Aldri start opp noe alene. Av de startupsene jeg har blitt kjent med har alltid de med 2 eller flere co-founders gjort det bedre. Ikke minst gjør det jobben din som gründer ekstremt mye lettere, og det blir mye enklere å takle nedturer og oppturene blir også mye bedre.
  3. Prøv noe enkelt først. Man må ikke starte det nye Facebook eller Amazon i sitt første selskap. Ta utgangspunkt i en nisje, et behov som noen har, og prøv å løs det. Du får mye større muligheter til å lage det nye Facebook eller Amazon etter å ha gjort deg opp erfaringer første gang. 
  4. Fokuser, lær å si nei. Dette er noe av det vanskeligste, men etterhvert begynner du å lære deg at alt som høres viktig ut ikke nødvendigvis er det. Jo fortere du lærer deg å si nei til oppgaver som ikke er kritiske for nå målene, jo raskere vil startupen din vokse. 
  5. Få med de riktige folka. Åpenbart, men bør nevnes. Jeg tror det er avgjørende at de første folkene i teamet deler samme verdier og kultur, men at man utfyller hverandre på kompetanse, tenkemåter og erfaring. 

Avslutningsvis vil jeg rette en stor takk til Spark* og TrønderEnergi-bidraget. Støtten vi fikk en måned etter å ha startet opp var avgjørende for å få laget de første 10 prototypene. Disse prototypene la grunnlaget for de første forhåndssalgene og som verifiserte et initielt markedspotensiale. Sammen med mentor Ole Holtet (gründer av Vepak) fra Spark*, fikk vi ukentlig oppfølging og ble presset hardt på å levere fra gang til gang.

Tusen hjertelig takk til for at dere bidro til å kickstarte
gründerreisen vår for 4 år siden”.