Månedens startup: Heft

Å snakke om at strikking er i vinden ville være en underdrivelse – strikkebølgen har slått det ganske land. En av de som merket at noe manglet i den ellers rolige strikkehverdagen var gründeren bak strikkeappen “Heft”, Inga Rygg. Vi har tatt en prat med 28-åringen om det å utvikle app og drive egen bedrift, og, ikke minst, om strikking.

Hva er Heft?
Heft er en tosidig plattform for, i utgangspunktet, folk som strikker, altså strikkere og strikkedesignere, men det kan i teorien utvides til all type oppskrifter og håndarbeid. Tanken er at designerne får en plass der de kan laste opp sine oppskrifter og kommunisere direkte med de som skal ha oppskriftene, mens de som strikker får lese oppskrifter på en helt ny måte. Det blir en diskusjonsplattform og en egen kanal der det er lettere å finne det du faktisk har lyst på. 

Hvordan kom du på at du ville lage en strikkeapp?
Jeg elsker å strikke, det er min meditasjon. Når man er i lag med en IT-utvikler sitter man ofte og drodler, “Hvorfor finnes det ikke en app for dette?”. Jeg la først frem en idé til en litt annen app, men så diskuterte vi oss frem til det Heft er i dag. Jeg og Christian Christensen, typen min, har jobbet med dette siden desember 2018, det var da vi begynte å prate om ideen, og så kontaktet vi Spark ganske fort, og da begynte ballen å rulle. Ved at jeg strikker, visste jeg hvor skoen trykker, samtidig som Chrisitan sto med et utenfraperspektiv. Det ga meg litt kjennskap til markedet og kanskje også en ekstra motivasjon – jeg er minst like gira som designerne når vi snakker med dem. 

Jeg og Christian Christensen, typen min, har jobbet med dette siden desember 2018, det var da vi begynte å prate om ideen, og så kontaktet vi Spark ganske fort, og da begynte ballen å rulle.

Hvordan fungerer dette med strikkeoppskrifter i dag?
Det er en tradisjonell business, og de fleste har en tanke om at strikking er noe bestemødre driver med, men nå har det kommet en stor bølge med folk som ønsker å strikke, unge som gamle. Det morsomme er at det er mange som har begynt å lage egne strikkeoppskrifter. Før var det store garnprodusenter som hadde oppskrifter og som solgte det sammen med garnet sitt. Nå er det mange som har begynt å lage oppskrifter selv. Disse selger gjerne oppskriftene via Instagram og sine egne nettsider, og så får du tilsendt en PDF, eller du kan gå i butikken og kjøpe et fysisk papirhefte eller en bok. Utfordringen er litt det at dersom du ønsker å ta med deg strikketøyet ditt rundt, er det litt klumsete å ha med seg en bok. Alle har med seg mobilen overalt, men det finnes ikke noen gode løsninger for å lese strikkeoppskrifter på mobil i dag. Det er det vi har lyst til å lage. 

I tillegg er det en del utfordringer for designerne på den andre siden. Mange bruker Instagram, men det kan være en utfordring å komme frem til de som følger deg på grunn av algoritmer. Det er designere som har kjempemange følgere, men som opplever at følgerne ikke nødvendigvis får med seg lansering av nye oppskrifter. Mange av designerne er vanlige folk med dagjobb og familie og mye ting å gjøre og som driver businessen på siden. Vi ønsker å gjøre businessbiten enklere for dem også, med god statistikk over oppskrifter, lett integrering til regnskapsprogram og andre funksjonaliteter som gjør det enklere å drive proft. 

Alle har med seg mobilen overalt, men det finnes ikke noen gode løsninger for å lese strikkeoppskrifter på mobil i dag. Det er det vi har lyst til å lage. 

I tillegg til at dere bygger en plattform, så ønsker dere å lage en ny løsning for lesing av strikkeoppskrifter på mobil. Kunne du sagt litt om det?
Slik det er i dag, laster folk ned PDF-er og zoomer og flytter seg rundt på oppskriften manuelt. Vår løsning er utviklet for mobil, det tilpasser seg mobilformatet og det er lettere og mer oversiktlig å lese. Med en app som er laget for dette, får du en del muligheter som ikke er mulig med vanlig PDF-lesere. Man kan legge inn linker til videoer dersom man møter på en teknikk som er vanskelig, linker til ulike sider, bilder man kan zoome enkelt inn på – det er en del små knotete ting vi håper å finne bedre løsninger på. 

Christian og Inga begynte å drodle frem Heft høsten 2018. I januar 2020 var appen tilgjengelig og klar for bruk.

Hvor langt har dere kommet og hvordan har veien vært for å komme dit?
Per nå er det todelt, vi har en webapp og en mobilapp. Vi har allerede hatt en testrunde med en veldig enkel versjon der vi lot familie og venner prøve seg. Så dette er andre runde med testing. Vi har sluppet en betaversjon og involvert betatestere. Den finnes på AppStore og det er bare å laste ned dersom man vil prøve. 

Aller først lagde vi en reklamebrosjyre, bare for å se hvordan appen kunne se ut, vi designet et førsteutkast av den uten å programmere. Så kontaktet vi designerene på Instagram med en gang og sa at vi drev på med å lage en app. Gjennom samtaler med dem fant vi ut av hvilke behov de hadde og gjorde rett og slett en rask markedsavklaring. Så kom jeg på at Spark finnes på NTNU, og visste ikke hva de kunne hjelpe oss med, men vi kontaktet dem relativt raskt. Så fikk vi veileder og da kom vi inn i prosessen med en gang, og fortsatte å kontakte designere og jobbe videre med produktet. 

Er det noen ting som har overrasket deg i denne prosessen?
Det er litt utfordrende med en tosidig plattform, ettersom designerne vil bruke plattformer der det er mange strikkere, og strikkere vil være på plattformer der det er mange designere. Jeg ble kanskje også litt overrasket over hvor forskjellige behov en strikker og en designer har. 

Jeg hadde et bilde av hva designerne trenger og ikke trenger, men det var en litt annen verden. Designerne er veldig profesjonelle og de bruker mye tid på dette. Jeg tenkte at dette var en hobby de gjerne hadde på siden, men de er dødsflinke og like seriøse bedrifter som de tradisjonelle garnbedriftene. Vi har lært mye av dem også, og i begynnelsen trodde vi at vi gikk inn i noe som ikke var så profesjonalisert. Det er en boble som lever på Instagram som er mye større enn det folk tror.

Jeg elsker å strikke, det er min meditasjon – Inga Rygg, gründer av strikkeappen Heft

Hva er veien fremover?
Nå jobber vi med å bygge opp en brukerbase på begge sider, aller først for brukerne, og få folk inn og få laget en god opplevelse for de som skal bruke appen på den siden. Vi har ikke satt noe konkret mål på hvor mange brukere vi vil ha med, for det er så vanskelig å si, og så ønsker vi ikke å være så bastante på det. 

Tanken vår er at vi starter smått, og så gjør vi det ordenlig fra starten av, og når vi ser at det går bra så går vi videre. Det har i utgangspunktet enormt skaleringspotensiale. De danske designerne gjør det kjempebra i Norge, så det er ganske kort vei fra Norge til hele Skandinavia. 

Hva er ditt beste tips for noen som vil skape noe for seg selv?
Jeg ville sagt at man burde komme seg inn i miljøet, finn en måte å bli kjent med folk. Det er biten med folk som er den morsomste, det å skape noe med andre. 

Vil du laste ned strikkeappen Heft?
For AppStore trykk HER
For Android trykk HER