Månedens startup: EdYou

Teknologi møter individuell, spesialtilpasset undervisning. Oppstarten EdYou skal effektivisere undervisningen for både elever og lærere, og med funding fra både forskningsrådet og NTNU Discovery skal pilotprosjektet snart lanseres til skoler landet over. Jakob Erikstad og Oda Steinland Skaug, co-foundere av av EdYou, har stilt til intervju med Spark* for å snakke om prosessen hittil, livet som gründer, og veien videre.


Hvordan oppstod EdYou?

Idéen om EdYou ble til i fjor sommer da Jakob og Trym (en av EdYous andre co-foundere) jobbet sammen i Realfagshjelpen, og utviklingen av konseptet startet der. Da prosjektet plutselig gikk i en annen retning enn planlagt, var det mest hensiktsmessig å skille det ut fra Realfagshjelpen og fortsette utviklingen som en egen oppstart. Dette skjedde i starten av 2021, og de siste månedene har det vært fullt fokus på produktutvikling og testing. 

Hvem er med på teamet i dag? 

Teamet består av de fire co-founderne; Jakob Erikstad, Trym Blaauw, Oda Steinland Skaug og Marius Engen. I tillegg har Vemund Fjeld blitt med på teamet som UX-designer, og Erlend Heir som utvikler.

Fra venstre: Trym Blaauw, Bendik Støa Sannes (tidligere ansatt), Oda Steinland Skaug, Jakob Erikstad og Marius Engen.

Hva er EdYous visjon?

EdYou vil sørge for at ingen studenter eller elever står fast fordi de ikke skjønner hvilke forkunnskaper de mangler. Som student skal du aldri møte veggen. Det er lite motiverende å jobbe med noe du føler du ikke har forkunnskaper til. Når du ikke vet hva du mangler, så skal EdYou styre deg i riktig retning.

Hva går konseptet ut på? 

EdYou skal være en digital plattform som er nyttig både for elever og lærere. I første omgang er det laget en naturfagspilot. Der kan elevene jobbe med pensum, og læreren får eksempelvis oversikt over hvilke oppgaver som mange sliter med og hvorvidt noen sliter mer enn andre. Deretter kan undervisningen tilpasses basert på resultatene. På lengre sikt er det også et ønske om å implementere kunstig intelligens, for å sørge for at elevene får så gode anbefalinger som mulig. Naturfagspiloten har hittil blitt testet hos Akademiet, der responsen fra både elever og lærere har vært veldig positiv.

Hvilken fase er dere i nå, og hvordan blir veien videre? 

Akkurat nå er det fullt fokus på utvikling, og vi har nettopp engasjert to frilans utviklere for å sette fart på det tekniske. Fokuset framover blir å gå avansere fra tidligfase til en såkalt MVP. Videre er målet å få produktet inn i flere klasserom, landet over.

Jakob har i tillegg vært med å starte både Realfagshjelpen og StudMatch, og har over årene blitt erfaren gründer. Gründerkarrieren startet mens han fremdeles studerte industriell økonomi og teknologiledelse, og i dag jobber han med med oppstart på heltid.

Hva trekker deg mot Gründerlivet?

Jakob: “For mange er det nok litt tilfeldig at man begynner å jobbe i en oppstart. Du tar noen valg, og disse valgene bidrar til å forme deg som person – vel så mye som den andre veien. Man må nok like den måten å jobbe på, med litt mindre rammer og mer usikkerhet. Det handler mye om mindset, og å tenke løsninger blir etterhvert en del av hverdagen. Man lærer utrolig mye av å drive en oppstart, og blir eksponert for en helt utrolig bredde av kunnskapsfelt. Det handler om alt fra kundebehandling, økonomi, planlegging og helhetsforståelse.”

Og som han selv sier; 

“De beste idéene kommer over en pils”

Jakob Eriksen, Co-founder i EdYou

Oda har på sin side ikke vært involvert i oppstartmiljøet tidligere, men nå satser hun fullt og helt på konseptet. 

Oda: “Jeg kjente Jakob fra vi jobbet sammen i Genus, og ble involvert da han senere kontaktet meg i forbindelse med oppstarten av EdYou. Både jeg og Marius sa opp tryggheten i en vanlig jobb for å satse på EdYou.” 


Hva må man forvente når man driver en oppstart? 

Jakob: “Du kan godt være student, men du må ha tid til å prioritere startupen. Det er ikke for alle. Man må være selvstendig, og ha en indre flamme. For mange er det nok å teste det ut, mens andre får virkelig øynene opp for mulighetene. Det har, fordelt mellom oppstartene, vært innom mange flinke folk som har bidratt godt i perioder. De blir ikke nødvendigvis med hele veien, men de prøver, og finner ut om det er noe som passer dem. Og selv om man ikke ender opp i en oppstart, vet man da hva det dreier seg om.”

Er det noe som overrasket dere da dere ble involvert i innovasjonsmiljøet i Trondheim?

Jakob: “Planleggingsmessig tar ting generelt mer tid enn først antatt. Det er også bedre å sikte høyt og treffe litt lavere, enn å sikte lavt og trygt. Gå litt hardt ut og ikke la deg bryte ned av at ting ikke går så fort du håpet på! Sett ambisiøse mål, og vært smart på forventningsavklaringer til eksterne aktører.”

Oda: “Som fullstack-utvikler i en bedrift var jeg vant med å være en del av et hierarki, og den berømte papirmølla gjør at alt tar tid. I en oppstart trenger man plutselig ikke å spørre før man gjør, og man får bestemme selv. Det er større frihet. Ikke bare generelt, men også om utvikler. Man får muligheten til å realisere alle ideer og teste de fortløpende, og det er gull verdt at alt går fort!”

Hva er det viktigste dere har lært av å ta del i en oppstart?

“Kaffe er undervurdert!” kommer det raskt fra Oda. “Man må ta med seg seierne og hoppe bukk over slagene i magen”, fortsetter Jakob. “Den største faren når ting ikke går som man vil, er at man mister motivasjonen. Da må man lære seg å komme seg videre. Startup er toppidrett. Hvis garderoben er dårlig og man taper kamper, går det tungt. Man må hylle det når ting er bra og bygge god kultur, for selv om man vinner OL, er man ikke ferdig. Det er viktig å alltid tenke framover, men man må også tidvis stoppe opp og puste litt underveis. Da blir det lettere å holde seg motivert”, avslutter han.

Hvilke tips har dere til de som brenner inne med en idé, men som kanskje ikke vet helt hvor de skal starte? 

Jakob: “Snakk med noen om det. man er redd for å snakke om ideer fordi man er redd for at noen skal stjele den, at folk synes du er dum, og et titalls andre ting som egentlig bare er tull. Har du en idé skal det mye til at idétyveri er den faktoren som hindrer deg fra å nå suksess. Hvis noen faktisk skulle tatt ideen din, må du bare gjøre det bedre. Dersom du ikke lykkes var det kanskje heller ikke meningen at du skulle det. Snakk med folk for å teste den, og få med deg flinke folk til å gjennomføre idéen. I verste fall har du fått med deg en erfaring. Dessuten – penger som motivasjon er ikke et godt utgangspunkt. Det er viktig å se et problem som man genuint ønsker å løse. Alle trenger ikke redde verden, men man bør løse et reelt problem man ser.”