Månedens startup: Dreamknit

Denne månedens startup er Dreamknit – en startup som utvikler en nettside der strikkere kan designe sin egen genser. Startupen har foreløpig fire teammedlemmer: Marte Stenvaag, Ingrid Volden Smehagen, Stuart Gallina Ottersen og Ruben Horn. Spark* NTNU har tatt en prat med teamet for å høre om veien fra idé til startup!

Hvem er dere og hvordan startet Dreamknit?

Marte: For øyeblikket er vi et team på fire: jeg og Ingrid som begge går siste året av en femårig master i industriell økonomi og teknologiledelse, Stuart som studerer datateknologi og Ruben som er innleid fra en annen Spark-startup; Pango design. Det hele startet med det problemet vi i dag prøver å løse – nemlig at jeg brukte mye tid på å finne en oppskrift til mitt neste strikkeprosjekt, når jeg allerede visste hva jeg ville strikke. Videre prøvde jeg å finne en app eller programvare hvor man kan designe sitt eget strikkeprosjekt, men det fant jeg fort ut at ikke finnes. Jeg tenkte at dette må det være mulig å få til, og sendte inn idéen til Spark.

Teamet i Dreamknit: Fra venstre, Marte Stenvaag, Ruben Horn, Ingrid Volden Smehagen og Stuart Gallina Ottersen.

Marte: Samtidig hadde både jeg og Ingrid et fag som het “Teknologibasert forretningsutvikling”, hvor man skal jobbe i en startup parallelt med faget. Da pitchet jeg idéen til Ingrid, og vi bestemt oss for å basere oss på denne idéen og begynne på det som i dag har blitt til Dreamknit.

Helt kort – hvilket problem løser Dreamknit?

Vi i dreamknit utvikler en nettside der strikkere kan designe sin egen genser og kjøpe oppskriften. Der kan strikkere velge hvordan genseren skal se ut, for eksempel velge ulike typer hals, ermer og passform, legge på mønster og velge akkurat det garnet de selv ønsker å strikke med.

Marte: For å løse dette problemet har vi utviklet en algoritme som blant annet klarer å gjøre denne omregningen. På nettsiden skal strikkere kunne velge et sett med forhåndslagde moduler, og deretter sende modulene inn i algoritmen som regner ut en oppskrift til det unike strikkeprosjektet. 

Ingrid: I strikkebransjen er det veldig mye manuelt arbeid. Strikkere kjøper som regel oppskrifter  for én bestemt genser for ett bestemt garn. Vi, og dette tror vi gjelder strikkere generelt, liker å eksperimentere med mange typer garn. Problemet er at det ofte er vanskelig å bytte fra garnet i oppskriften, uten å måtte gjøre tilpasninger til det nye garnet. Her kan det fort oppstå problemer og regnefeil, som gjør at man ikke får det resultatet man ønsker. 

Marte: I tillegg er det bærekraftig – veldig mange strikkere har veldig mye restegarn liggende og vet ikke hva de skal gjøre med det. Dette håper vi at vår løsning skal bidra til å få gjort noe med. 

Hvordan er strikke-algoritmen utviklet? 

Ingrid: Jeg har strikket i cirka halvannet år, og strikke-erfaring er en stor fordel for å skjønne hvilke komponenter algoritmen må være bygget opp av. I starten var det var mye prøving og feiling, samt strikking og progging parallelt, for å finne ut av hva som gir mening. Generelt handler det om å sette ting i system, og vi har kollektivt funnet ut av hvordan ting skal regnes ut og gjøres.

Hvilken fase er dere i nå?

Marte: Akkurat nå er vi i fasen om å stifte et AS, som er veldig stas! I tillegg brukertester vi nettsiden og har satt i gang flere teststrikkere som tester programvaren før den skal launches. Både nettsiden og det tilhørende brukergrensesnittet og designet er viktig for konseptet, og er det Stuart og Ruben jobber med.

Ruben: Hittil har vi testet en enkel papirprototype, for å se på generell struktur i programvaren og sjekke om det er logisk og intuitivt for brukere. Min jobb er å designe brukeropplevelser og grensesnittet til programmet, og senere kommer vi også til å teste mer funksjons-spesifikt. Jeg er som sagt innleid fra Pango design, men er også med på prosjektet for å kunne bruke det i faget “Designstudier”. Faget har frist i desember, og målet er å få til to brukertester før dette.

Marte: I tillegg har flere brikker falt på plass ved å få med en utvikler på teamet, som har satt opp nettsiden vår.

Hvordan endte du opp som en del av teamet Stuart?

Stuart: Jeg endte opp som webutvikler i Dreamknit da en annen startup jeg var med i falt litt sammen. Jeg fant annonsen på sparkntnu sin nettside – og til tross for at jeg har begrenset kunnskap om strikking er det veldig gøy!

Ingrid: Det er helt gull å ha med utvikler-perspektivet i forretningsutviklingen. Dette har gitt oss god guiding og oversikt over hva som blir vanskelig eller lett å gjennomføre.

Hva har Spark* NTNU hjulpet dere med?

Marte: Veilederne har vært gull å ha. De har mye erfaring fra før, og skaper trygghet når vi er usikre på hvordan vi skal gå frem. Uten veiledningen fra Spark hadde vi ikke kommet i gang i det hele tatt, og vi hadde veldig flaks som samtidig kunne jobbe med oppstarten i et fag på NTNU. 

Ingrid: Spark har vært veldig motiverende – hvis vi har vært usikre på hvordan vi skal gjøre noe har vi kunnet be om et møte og få veiledning videre. Vi får god informasjon om hvem vi skal kontakte og tomler opp på gode idéer. Det har vært veldig motiverende!

Ingrid: Ellers hadde virkelig ikke vært like enkelt å arrangere teststrikking uten hjelpen vi har fått gjennom Spark og TrønderEnergi-Bidraget. Den finansielle støtten sørger for at vi får tak i mange teststrikkere, fordi de får sponset garn som ellers er dyrt. Nå blir folk gira på å strikke fort, som gjør at vi får tilbakemeldinger på programvaren så raskt som mulig.

Marte: I tillegg gjør dette at vi kan stille større krav til teststrikkerne, selv om de hittil har fått velge garn og designe helt selv. Uten støtte hadde nok de fleste teststrikkerne kjøp billig-garn for å teste oppskriften, som hadde resultert i lavere kvalitet på strikkeprosjektene. 

Ingrid: Dette sørger også for at det ikke går utover teststrikkerne dersom det er feil i test-oppskriftene vi genererer. Vi hadde ikke hatt sjans til å sponse alt dette garnet selv, så TrønderEnergi-Bidraget betyr masse.  

Hva har vært det morsomste med å jobbe i en startup hittil?

Marte: Strikking har lenge vært en hobby for meg, så å jobbe med Dreamknit er egentlig bare morsomt. Vi har blitt enige om at vi gjør dette så lenge det er gøy, og skal ikke føle noe press på det. Vi har fra starten tenkt at vi kjører på: enten så går det bra, eller så lærer man noe.

Ingrid: Det som er morsomt er at man må gjøre sykt mye forskjellig; man må være litt økonom, litt drømmer, litt pitcher, litt progger. 

Marte: Og litt influencer! Ellers synes jeg det var veldig gøy da jeg begynte å fortelle om det til vennene mine. All den støtten man får fra folk som synes det er kult, er veldig motiverende. Når man begynner å tørre å snakke om det, det var da jeg snudde fra å tenke “ja, det hadde vært kult” til å få guts til å virkelig prøve. Det er veldig gøy når andre blir gira og engasjerte av å høre om idéen! 

Marte: Det har også vært mye gøy som har skjedd etter at vi har fått flere medlemmer. Ting har gått litt fortere og har vi har litt mer kontroll. Det har vært veldig bra å få nettsiden på plass, så all ære til Stuart. 

Ingrid: Nå har jo ting begynt å rulle litt, som er motiverende. Etter første runde med teststrikkingen kom det masse tilbakemeldinger, som til å begynne med var litt demotiverende ettersom man fikk god oversikt over alle feil i programvaren, men så blir man gira på å fikse det. Da har det vært veldig gøy!

Garn brukt under teststrikking.

Hva er planene fremover?

Marte: Vi jobber mot å få lansert første versjon uten mønster så fort som mulig på nyåret, siden her har vi alt back-end på plass. Vi tenker også å kjøre en runde til med teststrikking for å få testet strukturbasert strikking, altså med mønster. Deretter vil vi oppdatere første versjon til å inkludere mønsterstrikk også. Ellers blir vi registrert som et AS nå snart!

Og hva ble resultatet av første teststrikking?

Marte: Det gikk over all forventning! Det var en del som var ferdige allerede etter 1 måned, som er raskt til å være en hel genser. 

Ingrid: Vi har luket ut småfeil her og der, men vi har fått validert at den grunnleggende algoritmen fungerer, og vi gleder oss allerede til neste runde!

En av genserene strikket under høstens teststrikking.

Vil du lese mer om Dreamknit? Finn mer informasjon på nettsiden deres HER og Instagram HER!

 

Siden benytter cookies mot Google Analytics. For mer informasjon om vårt personvern les her.