Månedens startup: CleanerGreen

Denne månedens startup er CleanerGreen – en startup som utvikler en autonom robot som skal plukke søppel i byer. Målet er å redusere behovet for fysisk menneskelig arbeidskraft og plukke søppel på en effektiv måte, slik at Norges byer er så rene som mulig. Startupen fikk i desember i fjor innvilget 75 000 kr av NTNU Discovery, og har til sammen mottatt 25 000 kr gjennom TrønderEnergi-bidraget. Vi i Spark* NTNU har tatt en prat med Valeria Usenco, en av gründerne bak CleanerGreen!

Hvem startet CleanerGreen og hvem jobber der i dag?

Prosjektet begynte som en del av et fag som heter Produktutvikling på NTNU våren 2019. Der var det kjent som “Festiwall-e”, og vi var opprinnelig en gruppe på elleve personer som utviklet den første prototypen.

Prototypen ble testet på Stavernfestivalen samme år, der flere av gruppemedlemmene jobbet som soneledere i renovasjonsavdelingen. Å jobbe der inspirerte oss til å ta prosjektet videre, som var starten på det som har blitt “CleanerGreen” (som da het “Søppelplukker 2.0”). Det var nok hovedsakelig gjengen som jobbet på festivalen som tok initiativ til å starte prosjektet; meg, Stian Eine, Ole-Jørgen Rise, Astrid Korsmo og Adrian Langerud. Vi presenterte ideen til resten av den opprinnelige prosjektgruppen, og da ble Kristoffer Norli og Eirik Samuelsen også med.

CleanerGreen på Stavernfestivalen i 2019

Vi er nå fire på teamet: Kristoffer Norli, Stian Eine, Valeria Usenco (meg), og Stig Andre Rosenlund. Sistnevnte ble tatt opp etter JASUN 2021 og går datateknologi.

Hvorfor startet dere CleanerGreen?

Under oppholdet på Stavernfestivalen fikk flere av oss erfare hvordan det er å plukke søppel for hånd. Det er tungt, kjedelig, og repetitivt – rett og slett en oppgave som er bedre egnet for en robot. Dessuten er søppel et stadig økende problem i en verden med økende forbruk. Søppel i havet er en trussel både mot naturen og helsen, og det meste av søppelet kommer fra land. Disse to faktorene inspirerte oss til å starte CleanerGreen.

Teamet i CleanerGreen i dag. Fra venstre: Stig, Stian, Valeria og Kristoffer. De tre sistnevnte studerer Produktutvikling og produksjon på NTNU.

Hva slags teknologi brukte prototypen dere hadde under festivalen?

Prototypen bruker en kombinasjon av en egenutviklet plukkeløsning, sensorer, og datasyn. Den var utstyrt med flere ultralydsensorer, samt et par Arduino-mikrokontrollere. Den nye prototypen som vi utvikler nå skal ha enda flere ultralydsensorer, en LiDAR, og kameraer til å kunne “se” søppelet.

Slik kan den ferdige søppelplukkeren se ut!

Hvor stort er markedet dere sikter dere inn mot? Har dere noen konkurrenter?

Vi sikter oss i første omgang mot de største kommunene i Norge, som til sammen bruker ca. 50Mkr på opprydning i byer. Markedet i utlandet er betydelig større, eksempelvis bruker Stockholm alene 100Mkr på opprydning. Vi har per dags dato ikke noen direkte konkurrenter, men det utvikles autonome feiemaskiner til å samle grus og småsøppel.

Hvilke utfordringer har dere støtt på underveis?

Som en gruppe ingeniørstudenter har vi nok slitt mest med forretningsutviklingen som følger med det å ha en startup. Å skrive søknader til både TrønderEnergi-bidraget og NTNU Discovery har fått oss til å tenke gjennom hva som er viktig når det gjelder markedet og planen videre.

Her jobber Stian med å få en oversikt over plasseringen av alle komponentene i et CAD-program som heter Fusion 360, slik at han kan designe en ny ramme til roboten.

Det har også vært en del tekniske utfordringer under utviklingen av en så komplisert maskin. Å finne en effektiv måte å plukke søppel på har tatt mye tid og vært en vanskelig oppgave. Men sånne utfordringer er noe vi synes er gøy!

Hvordan føler dere at Spark* har hjulpet dere som startup?

Spark sine dyktige veiledere er alltid åpne, positive og hjelpsomme. Vi har fått mye tips når det gjelder forretningsutvikling, hjelp med søknader og andre praktiske ting. Veilederen vår, Mathias, er alltid så engasjert og motivert, så vi får et skikkelig boost hver gang vi treffer han!

Du nevnte at dere fikk et nytt teammedlem etter JASUN 2021 – hvordan synes dere det var å delta på arrangementet?

JASUN var veldig spennende å være med på! Det var veldig interessant å se hva andre startups driver med, og inspirerende å se at så mange utvikler ideene sine. Vi fikk mange gode spørsmål og forslag fra deltakerne som ga oss mye å tenke på. Jeg kommer garantert til å delta neste gang og anbefaler alle som interesserer seg i startup-miljøet å gjøre det samme!

Her tester Stian det bakre hjulopphenget på en av de første prototypene.

Hvordan har det vært å være startup under koronapandemien?

Det har vært krevende, spesielt for oss som utvikler “hardware” og er avhengige av å ha et fysisk sted å jobbe til rask prototyping. Da pandemien begynte i fjor måtte vi gjøre det beste ut av det, så det var en periode vi jobbet mest med 3D-modellering og research av ny teknologi vi kunne bruke i den nye prototypen.

Hva er planene fremover?

Målet vårt nå er å utvikle og bygge en prototype som skal testes på Trondheim Torg til sommeren. Planen fremover er å stifte et AS, slik at vi kan søke tilskudd til markedsavklaring hos Innovasjon Norge. Vi tar også opp nye medlemmer fortløpende, og da i hovedsak personer som er interessert i AI, programmering, kybernetikk, og forretningsutvikling.

Hvor ser du CleanerGreen om 1 år? Er dette noe dere tenker å fortsette med etter studiene?

Å jobbe fulltid i CleanerGreen er drømmejobben for oss! Vi håper at vi får muligheten til å legge inn flere timer når vi blir ferdige med studiet, slik at autonome søppelplukkere snart kan holde alle Norges byer rene.

Vil du komme i kontakt med CleanerGreen? Send en mail til Valeria Usenco på [email protected] og sjekk ut stillingsannonsen HER.